fredag 14 september 2012

En av en halv procent

Det har varit ganska tyst här. Det beror inte alls på att jag inte vill skriva här, tvärtom. Det är bara så att den senaste tiden har varit minst sagt omtumlande och underlig.
Det är så delat. Det glada beskedet är att jag är gravid och i februari/mars någongång väntas det leverans. Det tråkiga med det hela är att jag nu är inne på åttonde veckans sjukskrivning på grund av hyperemesis gravidum, kraftigt graviditetsillamående. Hyperemesis drabbar omkring en halv procent av alla som blir gravida och jag är en av dem.
Illamåendet är så kraftig att det tar över hela mitt liv. Jag har väldigt svårt att ta hand om mig själv. Tackvare två olika sorters tabletter mot illamående kan jag få i mig lite mat och dryck. Dock så går går det inte hela tiden och just nu är jag inne på min andra sjukhusvistelse på grund av uttorkning. Jag har alltså trots tabletter inte lyckats få i mig tillräckligt. Tur att det finns dropp säger jag!
Hela situationen är tärande, för mig och för de i min omgivning. Det är svårt att vara glad över graviditeten när jag spenderar större delen av dagen på rygg i soffan eller sängen. Rastlös och frustrerad över att inte kunna göra det jag vill.
Det finns inte mer att göra åt illamåendet. Det enda är att vänta, förhoppningsvis så går det över. Det är ganska lite forskat på hyperemesis, vilket gör att det inte finns så klara besked att få heller. Att bara vänta och hoppas gör mig handlingsförlamad. Det känns som om jag testat varenda knep mot illamående utan någon som helst lycka.
Helt enkelt är det inte att skriva om det här och jag gör det inte för sympatier, utan för att belysa en väldigt annorlunda situation som vi är i.
/J

3 kommentarer:

  1. Nämen fy! Vilket elände att må så när du borde få vara odelat glad och må bra. Hoppas på bättring för dig ASAP.
    Sarah

    SvaraRadera
  2. Usch! Du verkar ha det värre än mig! Mitt illamående blev bättre efter v12, även om det fortfarande är jobbigt, så jag har sluppit dropp och grejer. Håller tummarna för att det vänder för dig snart!

    SvaraRadera